Kan tahlili yaptıran bir çok insan PDW ibaresinin geçtiğini görmektedir. Bu yazımızda sizlere, PDW nedir, PDW düşüklüğü ne anlama gelir, PDW yüksekliği ne anlama gelmektedir hakkında detaylı bilgilendirme yapacağız.
PDW kandaki trombosit büyüklüğünün dağılımdaki aralığın anlamına gelmektedir. Kandaki PDW düşüklüğü veya yüksekliği, PDW kan testi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Normal PDW değerleri, empedans aralığına göre 9 – 14 olarak, optik sistemde ise %44 ile %56 arası kabul edilmektedir.
NOT: KONU HAKKINDA SORMAK İSTEDİĞİNİZ HER TÜRLÜ SORUYU, AŞAĞIDAKİ YORUM BÖLÜMÜNDEN BİZLERE SORABİLİRSİNİZ.
Konumuzdan faydalandıysanız LÜTFEN yorum atmadan geçmeyiniz.
PDW Testi Neden İstenir?
Kontrol için gitmiş olduğunuz doktorunuz bir çok sebepten dolayı PDW testi isteyebilmektedir. Doktorunuz aşağıda saymış olduğumuz nedenlerden ötürü, sizlerden PDW kan testi isteyebilir.
- İç kanama şüphesi veya iç kanama durumu olması
- Normalin dışında olan adet kanamaları
- Ciltte sebebi henüz belirlenmemiş morartılar oluşması
- Kanda oluşan pıhtılaşma durumları
- Sebepsiz yere burun kanamalarının olması
- Ciltte sebepsiz oluşan kızarıklıklar
- Ciltte sebebi belli olmayan kabuklanma ve cilt döküntülerinin olması
durumlarında, doktorunuz PDW testi isteyebilmektedir.
Yüksek PDW Nedir?
Kan testinde PDW değerlerinin yüksek çıkması, kandaki trombositlerin yapısal olarak çok farklı büyüklükte olduğunu gösterir. Yüksek PDW durumlarında, çok sayıda yaşlı ve genç trombosit bir arada bulunur. Bu tip bir durumun ortaya çıkması, trombositleri ve kemik iliğini olumsuz olarak etkileyen bir durumun olduğunu gösterir. Bu tip bir durumun ortaya çıkması durumunda, daha geniş testler yapılmaktadır.
PDW Yüksekliğinin Sebepleri
- İltihaplı rahatsızlıkların var olması
- Uzun süreli kansızlık durumları
- Düzenli olarak kullanılan, doğum kontrol hapları
- Bulaşıcı hastalıklara yakalanma durumu
- Ufak bir ihtimalde olsa, bazı kanser türleri
PDW Yüksekliğinin Belirtileri
- Vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan sebepsiz morluklar
- Ellerin ve ayakların sürekli olarak titremesi
- Sürekli ortaya çıkan burun kanamaları
- Kalp çarpıntıları olması
Düşük PDW Nedir?
Yukarıda vermiş olduğumuz değerlerin altında bir sonucun çıkması, PDW düşüklüğünün olduğunu göstermektedir. PDW düşüklüğünde trombositlerin boyutları birbirlerine benzerlik göstermektedir.
PDW Düşüklüğünün Sebepleri
- Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçların oluşturmuş olduğu yan etkiler
- Hepatit, kızamık veya viral enfeksiyon durumlarının olması
- Ufak bir ihtimal olsa da, bazı kanser türleri
PDW Düşüklüğünün Belirtileri
PDW düşüklüğü genellikle bir çok belirtisi ile birlikte ortaya çıkabilmektedir. Aşağıda PDW düşüklüğünde ortaya çıkabilecek durumlar yer almaktadır.
- Aşırı halsizlik ve yorgunluk durumlarının olması ve bu konunun uzun süre devam etmesi
- Ciltte oluşabilecek solgunluk
- Vücudun genelinde üşüme durumları
- Sürekli ve düzenli aralıklar ile baş dönmeleri
- Sık sık tekrar eden kulak çınlamaları
- Unutkanlık durumlarının ortaya çıkması
- Zihinsel karışıklıkların oluşması
- Sürekli var olan sinirlilik durumu
- Düzenli burun kanamaları ( burun kanaması pdw düşüklüğü ve yüksekliğinde de ortaya çıkabilir )
- Ciltte meydana gelen kızarma ve morluklar ( pdw düşüklüğü ve yüksekliğinde oluşabilir )
PDW Düşüklüğü veya Yüksekliğinin Tedavisi
PDW kan testi, iç hastalıkları yani dahiliye doktoru tarafından yapılmaktadır. Testi yaptırdıktan sonra, değerlerde yükseklik veya düşüklük varsa, doktorunuz bunun doğrultusunda, sizden bir kaç test daha isteyerek, sorunun kaynağını bulmaya çalışacaktır.
Doktorunuz, olası bir PDW düşüklüğü veya yüksekliğinde, sorunun sebebini belirledikten sonra, sizlere kullanmanız gereken ilaçları, reçete olarak verecektir.
Not: PDW düşüklüğü veya yüksekliği kan testi ile ortaya çıkmaktadır. PDW sonucu asıl sorunun ne olduğunu göstermez. Asıl sorunun öğrenilebilmesi adına, doktorunuz sizden birden fazla test isteyebilir.
Sonuçlarınız da PDW değerlerinizin yüksek veya düşük gördüğünüzde paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Ciddi bir sorun tespit edilmediği taktirde, sorun ilaçlar ile hızlı bir şekilde düzeltilmektedir.
Arkadaşlar PDW nedir adlı makalemizin sonuna geldik. Konu hakkında tecrübeleriniz veya sormak istedikleriniz varsa, aşağıdaki yorum bölümünden bizlere yazarak iletebilirsiniz.
Konuyla ilgili olan RDW hakkında da bilgi almak isterseniz, RDW Nedir? adlı makalemize göz atarak, kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kaynaklar
Geçenlerde kqn tahlili yaptırdım. Pdw degerlerim yüksek çıktı. Doltor bazı ilaçlar verdi. Ancak ilaç kullanmak istemiyorum. Pdw degerini düşürmek için başka ne yapabilirim. Yardımcı olurmusunuz.
şeyda hanım bu konuda doktorunuz ne söylediyse, doktorunuzun dediklerini uygulayın. kesinlikle kulaktan duyma konuları uygulamayın.
Geçenlerde kan testi yaptırdım pdw degerlerim yüksek çıktı bunun için bitkisel bi çözüm varmıdır
zeynel bey, bu konu hakkında bir bilgimiz bulunmuyor. Doktorunuzun önermiş olduğu tedavi yönteminden başka hiç bir yöntemi uygulamamanızı tavsiye ederim.
merhabalar. dün kan tesi yaptırdım. pdw degerlerimde düşüklük var. doktorum ilaç yazdı. ancak şeker ilacıda kullanıyorum. bunun şimdi başlayacagım ilaca bir etkisi olur mu
nuran hanım bu konuyu doktora danışmanızı tavsiye ederiz. kesinlikle internet üzerinden elde edeceğiniz bilgilere itibar etmeyin.
Everyone loves it when people get together and
share thoughts. Great website, keep it up!
It’s fantastic that you are getting ideas from this piece
of writing as well as from our discussion made here.
thank you for your thought
Merhaba gecenler kan testi yaptirdim degeelrlerim yuksek cikti doktorun bi ilac verdi kullanmam icin ancak doktora tekrar ne zaman gelmem gerektigini sormadim acaba tekrar ne zaman doktora gitmem lazim??
kısa süre içerisinde doktorunuza giderek, durumu söyleyip, tekrar ne zaman kan testi yaptırmanızın gerektiğini sormalısınız. En sağlıklı cevabı bu şekilde almış olursunuz.
Merhabalar. Geçenlerde kan testi yptirdim. Pdw ve rdw değerim sıkıntı çıktı. İlaçlara başladım. Gıda takviyesi için bir öneride buluna bilirmisiniz
naz hanım değerler yüksek mi yoksa düşük mü çıktı? Bu konu hakkında bir bilgi vermemişsininiz. Konu hakkında en sağlıklı bilgiyi doktorunuzu verecektir. Bu konuda doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.